FAQ

Vaak gestelde vragen

Ja, vochtbestrijding hoort tot de Vlaamse Renovatiepremie. Bovendien bieden ook veel gemeentes nog extra premies voor deze werken. Neem een kijkje op www.premiezoeker.be om te ontdekken op welke premies je recht hebt.

Ja, door opstijgend vocht in huis te hebben wordt de isolatie van je woning langzaam maar zeker beschadigd. De positieve effecten van isolatie worden teniet gedaan, waardoor de energiefactuur de hoogte wordt ingejaagd. Opstijgend vocht behandelen houdt je energiekosten onder controle en zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal haar isolerende werking behoud.

Optrekkend vocht vertaalt zich in een te hoge vochtigheid in de muren en in heel wat gevallen schimmelvorming. Recentelijk onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Gent schetst een niet mis te verstaan beeld van de gevolgen die schimmels en overmatig vocht in de woning veroorzaken. Op regelmatige basis tijd doorbrengen in ruimtes waar deze vochtproblemen zich voordoen, leidt zonder twijfel tot allerhande allergieën en kwalen. Door opstijgend vocht aan de kern aan te pakken zorgt men voor een gezonde binnenhuisklimaat.

Grondwater bevat kleine hoeveelheden oplosbare zouten. Deze komen samen met het opstijgend grondwater mee in de muren terecht en blijven achter wanneer het water verdampt. Dit brengt met zich mee dat, zelfs wanneer het opstijgend grondwater onder controle wordt gebracht door het aanbrengen van een vochtwerende laag, deze zouten op zich verantwoordelijk kunnen zijn voor het vochtig blijven van de muur en de door zouten aangetaste afwerkingslagen. Het is dus aangewezen om bij het constateren van opstijgend vocht direct een behandeling te starten. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade de muren zullen ondervinden.

Ja, ondanks het feit dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag, kampt maar liefst 1 op 5 woningen met vochtproblemen. Opstijgend vocht valt uiteraard ook onder de noemer vochtproblemen. Muren die door opstijgend grondwater langdurig nat staan, kunnen op lange termijn de stabiliteit van jouw woning in gevaar brengen. Ook de houten elementen ontsnappen niet aan de desastreuze effecten dat het vocht met zich meebrengt. 

Jouw behandelde woning stijgt na de behandeling terug in waarde.

Niets is minder waar. Hoewel oude huizen natuurlijk vaker te kampen hebben met vochtproblemen, zien we dat ook nieuwbouw vatbaar is voor opstijgend vocht in de muren. Steeds vaker bouwt men immers op bouwgronden die eigenlijk te veel grondwater bevatten. Al na enkele jaren kruipt het grondwater langs de vloer en de muren omhoog. Het probleem kan dus in ieder huis voorkomen.

Absoluut, je kunt dit probleem op elk moment aanpakken. Als de muren al ver aangetast zijn, kan het zijn dat DL Groep ingrijpendere maatregelen moet treffen. Sowieso stellen wij eerst een grondige diagnose van de situatie. Nadien gaan we het probleem te lijf op de voor jouw woning gepaste manier: d.m.v. injectie, plaatsing van een vochtwerende laag, verwijdering beschadigd pleisterwerk… Wij bieden een garantie van 30 jaar tegen opstijgend vocht!

DL Groep adviseert om onmiddellijk de aangetaste bezetting te vernieuwen. Wij plaatsen een zoutmembraan in de nieuwe pleisterlaag. Deze dient ca. 6 – 8 weken uit te drogen, waarna je onmiddellijk kunt behangen of schilderen. Indien je enkel laat injecteren tegen opstijgend vocht, bedraagt de drogingstermijn ca. 15 maanden.

Dat mag, mits je deze op de juiste wijze plaatst. Het is namelijk zeer belangrijk om een vochtbrug te vermijden, zodat vocht niet via de plinten in de bezetting kan. Je plaatst de plinten met waterdichte siliconenlijm en dit met enkele mms vrije ruimte tussen de muur en de plint. Onze klantendienst bezorgt je hiervoor de nodige instructies.


Terug Vraag hier uw gratis diagnose aan