Blog

DL is uw partner in vochtbestrijding

Vocht in je (wijn)kelder? Laat je wijn niet bederven

Nogal wat mensen bewaren wijn in hun kelder. Terecht, want wijn bewaar je het best in een stille en donkere ruimte met een stabiel binnenklimaat. Maar hoe zit het juist met de vochtigheidsgraad van een wijnkelder? Lees verder en ontdek in welke omstandigheden je je wijncollectie optimaal bewaart.

Zo rijpt wijn …

Wijn bewaren is een kunst op zich. Om wijn goed te laten rijpen of ‘lageren’, heb je in de eerste plaats een goeie bewaarplek nodig. Idealiter bewaar je wijn als volgt in je kelder:

  • liggend, zodat de wijn in contact staat met de kurk, de kurk niet uitdroogt en de wijn niet oxideert,
  • stil en stabiel, zonder hinder van schokken of trillingen,
  • in het donker, zodat de chemische samenstelling niet kan veranderen onder invloed van UV-stralen,
  • en in een constante temperatuur van om en bij de 12°C. Als je wijnen opslaat voor snelle consumptie, kan het geen kwaad dat de temperatuur hoger ligt, maar warmer dan 25°C zou het nooit mogen zijn.

Luchtvochtigheid en ventilatie

Hoe zit het juist met de luchtvochtigheid? Moet wijn noodzakelijk rijpen in een droge ruimte? Neen, eigenlijk niet. Voor een goeie rijping is het belangrijk dat de luchtvochtigheid rond de 60 à 70 procent ligt. Anders droogt de kurk uit, en begint die vocht te onttrekken aan de wijn zelf. Is de kelder té vochtig, dan zal de wijn de muffe geur van je natte kelder opnemen – allesbehalve een aanrader!

Schommelingen in de luchtvochtigheid zijn trouwens desastreus voor goeie wijnen. Je zou ervan verbaasd staan in hoeverre externe invloeden zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid de smaak van je wijn beïnvloeden.

Naast een stabiel binnenklimaat – met een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid – is ook ventilatie van belang voor de bewaring van kwalitatief druivennat. Door goed te verluchten, voorkom je een muffe geur in je kelder én je wijn. Maar let er ook op dat je wijnkelder niet lijdt onder tocht, want die zet de oxidatie van je witte en rode wijn in gang.

Kelderdichting van je wijnkelder

Heb je interesse in wijn en wil je graag een kleine wijnverzameling uitbouwen? Dan staat één ding vast: je wil gebruik kunnen maken van een schone en goed geïsoleerde kelder. Water of schimmels in de wijnkelder zijn absoluut uitgesloten, want die zullen je wijnen binnen de kortste keren bederven. Begin daarom altijd met de waterdichting van je kelder, zodat je nooit nog last hebt van insijpelend water en grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Meer weten? Informeer je vrijblijvend bij DL Vochtbestrijding!



Terug