Blog

DL is uw partner in vochtbestrijding

Ventileer ook op koude dagen en nachten

Ventileer ook op koude dagen en nachten

Iedereen is overtuigd van het belang van een goede isolatie, zeker in de winter. Ventilatie is voor veel mensen minder vanzelfsprekend. Als het buiten koud is, hou je je ramen en deuren dicht, toch? Vergis je niet: ook in de winter is ventilatie van het grootste belang …

Voorkom vochtproblemen met ventilatie

Het doel van ventilatie is om de vervuilde en vochtige lucht te vervangen door frisse buitenlucht. En dat is ook in de winter nodig. Door een stomende douche te nemen of door een maaltijd te bereiden, verspreiden zich vochtige dampen door de woning. Bovendien ademen jij en je huisgenoten zuurstofarme lucht uit. Het is belangrijk dat de gebruikte en vochtige lucht wordt afgevoerd en dat er verse lucht in de plaats komt.

Verlucht je woning daarom goed. Zet de ramen van je slaapkamer ’s ochtends bijvoorbeeld een uurtje open. Zo’n kleine ingreep verricht soms wonderen. Denk er ook aan om je woning voldoende te verwarmen. In ruimtes die zowel vochtig als koud zijn, ontstaan gemakkelijk vochtproblemen, zoals condensvorming en schimmelplekken. Vocht verzwakt de structuur van je woning, ontsiert je muren en plafonds en schaadt de gezondheid van je gezinsgenoten.

Mechanische ventilatie

Je woning is het meest gebaat bij een intelligent ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie verzorgt het evenwicht tussen toevoer en afvoer van lucht, zodat de luchtvochtigheid nooit problematische proporties aanneemt. Wanneer het ’s nachts te koud is om ramen te openen, is een degelijk ventilatiesysteem des te belangrijker.

Er bestaan ventilatiesystemen die de vervuilde lucht afzuigen in natte ruimtes zoals de keuken en badkamer, maar die voor de aanvoer van lucht afhankelijk zijn van ‘natuurlijke ventilatie’ door roosters in de ramen. Nog beter (en onmisbaar in een passiefhuis) is een systeem dat zowel de aanvoer als de afvoer mechanisch regelt.Terug